Produkty z serii BINDER są funkcjonalnymi preparatami na bazie alginianów i wapnia.
Alginian jest jednym z najbardziej wszechstronnych biopolimerów, jakie można znaleźć w przyrodzie,
jest wydobywany ze ścian komórkowych brązowych wodorostów. Jest powszechnie stosowany w
przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Seria BINDER ma na celu nadanie struktury różnym produktom.
Binder 1.0
to środek żelujący, który szczególnie nadaje się do poprawy tekstury i ogólnego wyglądu mięsa i ryb, a także innych produktów spożywczych, takich jak warzywa i owoce itp.
Zalety w mięsie:
+ Przeistacza kawałki okrawków poprodukcyjnych w pełnowartościowe porcje
+ Pozwala na dodanie do 35% wody
+ Zapewnia efektywność kosztów
+ Produkty restrukturyzowane nie topią się i mogą być cięte i obrabiane termicznie w dowolny sposób
+ Nadaje się do produktów świeżych, gotowanych, peklowanych
Binder 2.0
to środek żelujący, który szczególnie nadaje się do poprawy tekstury i ogólnego wyglądu mięsa i ryb, a także innych produktów spożywczych, takich jak warzywa i owoce itp. Ma zastosowanie w procesach wymagających szybszego żelowania niż Binder 1.0.
Zalety w mięsie:
+ Pozwala uzyskać hamburgery z dodatkową wydajnością – do 40%
+ Może być stosowany do wytwarzania produktów o delikatnej fakturze z mięsa wysokiej jakości
+ Zapobiega unikaniu strat objętościowych po gotowaniu
+ Zapewnia redukcje skurczu nie mniej niż 15%, podczas gdy normalny skurcz w hamburgerach wynosi 20-25%
+ Ma zastosowanie w ciągłych procesach produkcyjnych