Kultury ochronne - bioprotekcja

Bioprotekcja to dodawanie do żywności naturalnie występujących kultur bakterii w celu zahamowania wzrostu niepożądanej mikroflory i ochrona żywności przed psuciem się. Jest to możliwe dzięki połączeniu wiedzy z techniki fermentacji z najnowszymi doniesieniami naukowymi. Zastosowanie dobrych bakterii w celu spowolnienia wzrostu złych bakterii, drożdży i pleśni jest z powodzeniem stosowane w różnych produktach spożywczych.

 

Firma AG TechPol System oferuję świetne jakościowo kultury ochronne z przeznaczeniem dla następujących grup produktów mleczarskich:

 

  • Twarogi, twarożki, cottage cheese, desery, pudingi
  • Śmietany, kefiry, maślanki, jogurty itp

 

Nasze wyselekcjonowane kultury bakterii pomagają w wydłużeniu terminu przydatności produktu, nadania mu dłuższej świeżości w ostatnich dniach użyteczności oraz zahamowania wzrostu rozwoju drożdży i pleśni.

 

Nasze rozwiązanie są w 100% naturalne, dlatego zachowana jest ‘’czysta etykieta’’. Nie mają one również wpływu na proces ukwaszania dlatego mogą być dodawane wraz z kulturami starterowymi.