Przemysł piekarski z upływem lat zmienił się drastycznia, zmiany te wynikaja z oczekiwań konsumentów. Wynika to z rosnącej świadomości społeczeństwa i chęci prowadzenia zdrowego trybu życia. Wymaga to ze strony przemysłu piekarskiego wdrażania nowych rozwiązań technologicznych, które zaspokoją oczekiwania klientów, czego wyrazem jest tzw.
czysta etykieta.
Taka etykieta to deklaracja producenta wskazująca na rezygnację ze stosowania substancji dodatkowych, takich jak polepszacze czy środki konserwujące.
Nowoczesnym rozwiązaniem jest stosowanie preparatów enzymatycznych. Pod wpływem działania wysokiej temperatury na etapie wypieku enzymy ulegają degradacji i jako naturalne białko nie wymagają umieszczania ich w składzie na etykiecie wyrobu. Jednocześnie ze względu na różnorodność dostępnych preparatów możliwe jest uzyskanie wielu korzyści. Najważniejsze z nich to: przyspieszanie procesów technologicznych, podwyższanie jakości i atrakcyjności produktów, przedłużanie ich trwałości, a przede wszystkim zwiększanie wydajności procesów oraz zmniejszanie kosztów wytwarzania.
Takimi możliwościami cechuje się transglutaminaza, dzięki czemu stała się atrakcyjnym dodatkiem piekarskim.